Vega Määttä Siltberg

 
5 maj – 5 juni 2018

Vega Määttä Siltberg

Vinterskörd18

Konstverk vävda av vass.

Under vinterns kallaste dagar åker jag till en sjö utanför Stockholm för att skörda. Det är bäst att vänta tills isen är tjock så att man kan gå på den och slå vassen med en lie. Man måste passa på att skörda den för man vet inte hur länge isen ligger och när våren kommer börjar vassen tyna bort och ersätts av nya skott. Det finns hur mycket vass som helst och jag blir exalterad av att kunna gå ut och plocka mitt material själv från där det växer. Jag har tagit vara på en hantverksteknik som funnits i min släkt i tidigare generationer och utvecklat den på mitt eget sätt. Det är också en del av mitt sökande efter miljövänliga sätt att arbeta med textil konst och design. Första gången jag vävde med vass var i mitt examensarbete på Konstfack 2016. Det blev en väv i stor skala, 240x350cm. Sedan dess har jag skördat vass varje vinter. Den här gången har jag skapat verk i en mindre skala för att passa i ett vanligt hem.

Vega Määttä Siltberg
Foto: Mika Nitz Pettersson
Vega Määttä Siltberg
Foto övre och undre bild: Ulrika Lovén

CV Vega Määttä Siltberg

Postad i