Tove Egholt

 
19 sep – 20 okt 2015

Tove1
 
Glas!   av Tove Egholt

-Det ser ju ut som ett Fabergéägg!

En kommentar jag ofta får höra när jag visar upp mitt hantverk. Jag känner mig ödmjuk inför den jämförelsen, och stolt.

 
Den teknik jag använder till min glaskonst har flera tusen år på nacken. Jag arbetar med glaset när det är mellan 600 – 800 grader. Smälter det över en öppen flamma tills det är mjukt som honung. Därefter kan jag forma det till den modell jag önskar. Genom att smälta små droppar av glas i olika färger och lägga lager på lager, kan jag göra mönster både inuti pärlan och på ytan.


Min signaturpärla kallar jag ”Egholt –ägg”, det sexkantiga mönstret får jag fram genom en traditionell ytspänningsteknik och att lägga 240 prickar i och på varandra.

 
 
 
På den här utställningen försöker jag att gå ännu ett steg längre mot att skapa konstglaspärlor som används i ett annat sammanhang än det för pärlor traditionella. Här vill jag ge dem möjlighet att ge färg och form åt hus, verandor, kontor och hemmiljö. Det du får se är hängande mobiler, skulpturer och dekor.


 
CV Tove Egholt

 

Postad i