Teresa Oscarsson

 
14 januari – 14 februari 2017

Teresa Oscarsson

Broderi  av Teresa Oscarsson

Jag målar med korsstygn. För mig är bilderna, materialet och färgerna intressantare än tekniken. När jag söker inspiration är naturupplevelserna det absolut viktigaste.

Jag gillar böcker om biologi, geologi, medicin och liknande, ämnen som jag inte riktigt förstår, men som tilltalar min fantasi. Skisser av celldelning, tvärsnitt av huden, geologiska strata, spermier, foster och ägg är väldigt spännande. Också drömmar, mytologi, arkeologi, utdöda språk som kilskrift och runor, tecken och symboler intresserar mig. Klippmålningar och petroglyfer som skapats för tusentals år sedan är outgrundliga, vackra och fascinerande. Ett annat stort intresse är att utforska naturen, speciellt ödsliga och dramatiska platser i västra Nordamerika. Intryck från många resor dit fastnar ofta på min väv av korsstygn. Broderi fungerar också utmärkt som terapeutisk metod. I mitt senaste broderi Balettuppvisningen har jag bearbetat en trist upplevelse från 1964 när jag insåg att jag skulle sluta dansa balett.

Teresa OscarssonJag har alltid varit en skapande människa. Jag har tecknat och målat och drejat, etsat och virkat men det tog nästan femtio år att hitta min egen uttrycksform.

Hösten 2002 skickade jag in fem bilder amina korsstygnsbroderier till Liljevalchs Vårsalong. Alla fem blev antagna. Våren 2003 fick jag Stockholms läns landstings kulturstipendium. Då slutade jag mitt dåvarande arbete, som museilärare på Etnografiska Museet, för att ägna all min lust åt att utveckla mitt konstnärliga liv. Att brodera är härligt. Det är som i skapelsemyterna. Först finns bara en tanke, ett ord, en dröm eller en bild. Sen växer något fram, så sakteliga.

Teresa Oscarsson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CV Teresa Oscarsson

Postad i