Nina Floderus

 
2 mars – 2 april 2019

Nina Floderus

Textil
Gammal teknik möter nytt redskap

Nina Floderus Vävare

Jag har ritat mönster på rutiga papper sedan jag kunde hålla i en penna. Uppväxten på mina föräldrars arkitektkontor i Uppsala gjorde att jag visste att ”rita mönster” var det viktigaste arbetet man gjorde. När jag mötte vävstolen i slutet på 70-talet blev förälskelsen omedelbar. I vävtekniken är variationsmöjligheterna med färger och material oändliga. Bindningen av trådar kan också varieras från de allra enklaste till mycket komplicerade system som kräver avancerade vävstolar.

Nina FloderusTekniken ”Taqueté” som jag använder är från 200-talet. Med hjälp av en skaftväxlare som är en vävstolsutrustning jag själv byggt och satt in i vävstolen kan jag använda alla mina mönster från de rutiga pappren jag började rita redan som barn.

Jag växlar mellan att bygga på och skala av. Jag väver med grova trådar och garner eller tunt och tätt. Ofta låter jag materialet som finns vara utgångspunkten i kompositionen ”Man tager vad man haver” Jag målar med hjälp av garnerna, jag lägger till och drar ifrån.

Vävningen har funnits med mig hela tiden sedan det första mötet, Jag har också varit textillärare i grundskolan sedan -82. Nu bygger jag skaftväxlare till andras vävstolar och lär ut tekniken så att fler får möjlighet att leka med sina mönster i vävstolen.

Jag väver mina mönster efter beställarens önskemål om mått och grundfärger. Det gäller både mattor och löpare. Ibland måste jag sedan koppla av och väva ren bruksväv som handdukar och annan metervara.

Min ateljé finns i Haverdal NV om Halmstad, välkomna dit om ni har vägarna förbi.

https://www.facebook.com/NinaFloderusVavatelje/

CV Nina Floderus

 

Postad i