Lilian Granquist Fransson

 
27 februari – 30 mars 2021

Lilian Granquist Fransson

Den sårbara punkten

Lilian Granquist Fransson

Min utställning har fått namn efter ”Den sårbara punkten”, som hänger i fönstret utan glas och ram. Mina tankar är att det gäller oss alla att ha kontakt med det sårbara, känsliga, ömma inom oss. Det handlar om våra drömmar och om vår längtan. I mitt bildskapande vill jag undersöka och skildra det svaga och sårbara, såväl som det kraftfulla och starka.

På Västerås Konstmuseums utställning ”Ur aska” visade jag min triptyk ”Sår”. De tre bilderna visar såret, som naturen utsattes för under den stora branden i Västmanland 2014, men också läkningen och hopp om nytt liv.

I mina verk ”Pilgrimsgraffiti” ingår också såret, men här är utgångspunkten det hemliga tecknet på Vadstena Klosterkyrkas mur, blanknött av beröringen från pilgrimers händer under flera århundraden. Pilgrim betyder främling. Graffiti betyder ristning.

Som en motvikt mot bilderna med sår i olika röda färger, har jag sytt den trösterika serien ”Hugsvalelse”. Den blå färgen får symbolisera både vatten och himmel och innebär även tro.


 
Många av bilderna är uppbyggda av cirklar. Cirkeln innesluter och utestänger. Med på utställningen finns också några broderier med bröstkorgen, som likt cirkeln avgränsar till det yttre. Bröstkorgen skyddar ditt hjärta och dina lungor.

Jag syr med sysilke på linne. Stygnen är enkla och läggs lager på lager för att få den färg och det djup jag vill uppnå.

Lilian Granquist Fransson

Kungsör 2021 01 06

Lilian Granquist Fransson
Stenby 135   73692 Kungsör
0739700410

Samtal om konsten – med Lilian Granquist Fransson

CV Lilian Granquist Fransson