Karin Lööf

 
26 januari – 26 februari 2019

På en kub i huvudstaden

Keramiker Karin Lööf

När en utställning närmar sig rullar arbetslusten in och tvivlet ut som vågor. Håller ugnen, räcker leran? Jobbet tas på allvar och nu gäller det att få fram nya oemotståndliga alster. Ja, en ambition finns. Jag provar och gläds, provar och förkastar. Processen koncentreras ju närmare vernissage man kommer. Jag låter mitt yrke bli viktigt.

Skålar, fat, vaser och reliefer brända i  stengodstemperatur från min elugn får bli min utställning på 125 Kvadrat.

Att vara keramiker innebär att behärska processen från råvara till färdig produkt. Jag tog min masterexamen1981 på HDK i Göteborg. Min ateljé, butik och galleri har jag i Karlstad.

Det är själva hantverket som inspirerar, arbete föder arbetslust, formen från drejskivan väcker dekoren. Den keramiska processen är långsam och varje led kräver sin yrkeskunskap. Helheten gör konsthantverket.

Erfarenheten är en trygghet och ändå är det okända ”det nya uttryck” jag ständigt söker inför en utställning. Provar det jag inte behärskar. Leran är min utmaning och drivkraft.

Periodvis arbetar jag också som konstpedagog både med bild och lera. Arbetar med keramik till privata och offentliga rum, småskålar till jättefat i drejat stengods med stor nyansrikedom i färg och dekor och alltid med egna glasyrer. Ibland blir det också reliefer oftast ansikten.

Leran har gett mig ett yrke.

CV Karin Lööf
www.keramikerkarinloof.com

Postad i