Ann-Christin von Reybekiel

14 januari – 14 februari 2023

Sommarglänta

Emaljkonstverk föreställande fjäril skapad av Ann-Christin

Ann-Christin von Reybekiel är född i Stockholm 1951 och har arbetat som frilansande illustratör och formgivare.

Sedan 2014 visar hon och säljer sina emaljkonstverk på konsthantverkskollektivet 125 Kvadrat på Söder i Stockholm. 

Metallhantverk har ända sedan tiden på Nyckelviksskolan på 70-talet, legat som en aldrig falnande kärlek. Men det tog det ändå nästan 25 år innan hon tog steget och började på silversmide i Folkuniversitetets regi. 2004 tog Ann-Christin och några veteraner från Folkuniversitetet beslutet att lämna studieförbundet och bygga en egen verkstad.

Verkstaden ligger på Söder och kallar sig SilverAxet, har 12 medlemmar och är mycket livaktig. Den är fullt utrustad bl.a. med en emaljeringsugn som har använts flitigt de senaste åren. Det har gradvis skett en övergång från smyckestillverkning till att göra bilder i emalj. Ann-Christin har alltid jobbat med bild, både som konstnär och illustratör. Hennes emaljbilder är fria i en egen visuell värld, där det lilla formatet öppnar upp en stor värld.

Bilderna är gjorda med emaljpulver som bränns fast på kopparplåt. Det kan bli upp emot 5 omgångar i 800° i ugnen innan bilden är klar. Sen monteras den på trä, antingen drivved eller annt som Ann-Christin tycker passar bilden.

Postad i