Enriqueta Cepeda

 
3 april – 4 maj 2021

Enriqueta Cepeda

Keramik

Enriqueta Cepeda

Jag tummar och ringlar min keramik, arbetar med händerna och med mycket enkla verktyg, för jag vill ha kontakt med leran. Känna leran med fingertopparna. Så har man framställt keramik i tusentals år. Mitt formspråk utgår från klassiska, tidlösa skulpturala former. Jag har inspirerats av olika gamla kulturer och format mitt eget uttryck. Pueblo indianerna som glättar sina krukor och polerar med bivax efter bränningen. Den japanska estetiken med begreppet Wabi Sabi; att ta till vara på tillfälligheterna och sträva mot det sparsmakade, asymmetri och enkelhet. Jag är också inspirerad av naturens former som inte är symmetriska.

Enriqueta CepedaMin keramik utmärker sig genom att jag alltid bygger min keramik för hand. Alla föremål blir olika, det går inte att återskapa en exakt kopia.  Jag arbetar med känslan och låter formerna långsamt växa fram.

Jag arbetar med lerans naturliga färg och egna egenskaper och använder inte glasyrer utan bearbetar lerans yta på olika sätt. Glättar vissa delar med en sten för att få fram en blank yta som jag polerar med bivax efter bränningen. Skrapar på ytan av den läderhårda leran, för att frilägga chamotten i leran på andra delar för att få fram den grova texturen som jag vill ha.

Det finns alltid en oregelbundenhet i mina saker som ger spänningar och liv i formen.  

När jag formar leran blir jag mer ett medel för leran och strävar inte efter att uppnå det perfekta, utan i stället vill jag uppnå harmonin i det oregelbundna. Att få en relativt tung lerkruka att upplevas som graciös och lätt.
 

Enriqueta Cepeda

CV Enriqueta Cepeda