Stina Neander

 
24 mars – 24 april 2018

Stina Neander

Oxblod, Chun och Celadon

av Stina Neander

Till den här utställningen har jag valt att jobba med de klassiska orientaliska glasyrerna Oxblod, Chun och Celadon.

Stina NeanderDe har funnits i olika varianter i mer än tusen år, ffa i Kina. För att få fram de rätta färgerna krävs det en bränning med reducerad ugnsatmosfär. Det betyder att man bränner med öppen låga och skapar ett underskott av syre. Då tar förbränningen oxid ifrån glasyren och vissa färger uppstår. Kopparoxid ger den röda färgen, järnoxid i små mängder ger allt från ljusblått till turkost och ljusgrönt. I Chunglasyren har jag aska från min vedkamin som ger olika gul-gröna nyanser beroende på vilka träslag jag eldat och hur stor mängd jag har i.

Jag bränner med gas till ca 1290 grader, och processen är inte 100% kontrollerbar. Vad det är för väder, hur jag packat ugnen, vilka glasyrer som står bredvid varandra, hur jag vrider på de känsliga gaskranarna osv, påverkar. Vilket gör det mycket spännande och ibland frustrerande.

Stina NeanderJag har tyckt att klassiska former passar bäst till klassiska glasyrer. I alla fall denna gång. Vaser, urnor, fat och skålar. Och min speciella favorit, den lilla teskålen. Så användbar! Till varm och kall dryck (håller man på överkant och fot blir det inte för varmt), desert, plockmat, liten kruka för vårlökar, mm.

Jag har drejat både i en mörkare järnhaltig stengodslera (som blir ännu mörkare i reduktion), och i vit porslin. Ibland har jag lagt ett tunt lager avvikande engobe (lerslamma) mellan drejleran och glasyren. För att skapa ytterligare nyanser och variation i uttrycket. Möjligheterna är nästan oändliga och varje ny ide och test föder en ny.

Jag har strävat efter skönhet och en viss klassisk stil.

Stina Neander

Hemsida:stinaneander.carbonmade.com
Instagram:@stina_neander

CV Stina Neander

Postad i