Yvonne Gustavsson

Jordens ömtåliga väv

24/9 -25/10 2022

Stengodskeramikern Yvonne Gustavsson hämtar energi och inspiration från naturens och djurens mönster, strukturer och färger. Med sin konst vill hon sätta fokus på alla de så viktiga och fantastiska djuren och den biologiska mångfalden som är så livsavgörande för oss och vår allas planet. Varje föremål är unikt i sitt slag och är skapat fullständigt förhand där djur och natur vävs in i leran.

Yvonne Gustavsson

År 2002 började jag intressera mig för leran och att skapa med händerna i detta fantastiska material.
Det blev som ett kall och det gick inte att sluta men att dreja funkar inte för mig. Det är bara till att bygga, kavla och skulptera som gäller där jag försvinner in i en annan värld.

Det började med Delfiner och Valar och har bara fortsatt med alla andra vilda djur som tycks vilja komma till tals. Alla dessa av människan hotade arter…lejon, elefanter, noshörningar,gorillor, vargar, björnar, sköldpaddor, grodor , ödlor ja till och med skalbaggar.

Yvonne Gustavsson

Jag arbetar uteslutande i stengodskeramik för hållbarhetens skull och jag vill gärna att de alster jag gör ska kunna användas och ha ett syfte. Det blir till fat, skålar, kakelplattor, formar, krukor, lyktor, lampor m.m…

Träden och de stora gröna bladen av olika arter ger mig fullt med energi och inspiration, jag dras till dom och känner ett behov av att avbilda dem. Att på detta viset få dem att leva vidare när sommaren är över skänker tröst. Här vill gärna att grodorna och ödlorna ska vara med.

Jordens väv är så otroligt ömtålig. Om vi förlorar någon art påverkar det en hel kedja, och till slut även oss själva.

Yvonne Gustavsson
Postad i